Specialisaties

Manuele therapie


Pijnklachten en beperkingen in het lichaam kunnen een lokale oorzaak hebben, ze kunnen echter ook veroorzaakt worden door een verminderd functioneren van een gewricht en/of de wervelkolom.

De manueel therapeut onderzoekt en behandelt dit waardoor niet alleen de eigenlijke klacht maar ook de oorzaak ervan wordt aangepakt. 

De behandeling bestaat uit mobilisaties en manipulaties ("kraken") aangevuld met zachte musculaire technieken en advies.

Deze therapie wordt vaak gebruikt bij nek- en lage rugklachten en is ook een grote meerwaarde bij andere aandoeningen.chn en advies naar houding en bewegen.

Sportkinesitherapie

Er wordt gewerkt met specifieke oefeningen om naast spierkracht ook spiercontrole en stabiliteit te verbeteren.

Het doel is dat de sporter zelf actief aan het werk gaat met bewegen, oefenen en aangepast sporten. 

De oefeningen worden onder begeleiding in de praktijk aangeleerd en uitgevoerd. Ze worden aangevuld met oefeningen die de patiënt thuis of op een andere locatie kan uitvoeren.

Sporthervatting is vaak de doelstelling maar er kan ook preventief gewerkt worden.

Dry needling

Een triggerpunt is een "knoop" in een spier die naast lokale pijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.

De kinesitherapeut gaat deze punten opzoeken en vervolgens met een dunne naald aanprikken. 

Het inbrengen van de naald voelt u in principe niet.  Als het triggerpunt wordt aangeprikt spant de spier even kort aan (gevoel vergelijkbaar met spierkramp) waarna de spier zich ontspant.

Vaak voelen de spieren na de behandeling vermoeid en zwaar aan, dat is meestal van korte duur.  Het is daarom aangeraden een dag rustig aan te doen voor een optimaal herstel.

Shockwave therapie

Peesklachten zoals een tenniselleboog, golfelleboog, hielspoor, achillespeestendinopathie, jumpersknie, lopersknie,... al dan niet gepaard met kalkvorming kunnen goed behandeld worden met shockwavetherapie.

Het toestel genereert krachtige schokgolven die zich via de huid in het aangedane weefsel verspreiden.

Op deze manier wordt genezing van chronische peesoverbelastingen en/of peesverkalkingen gestimuleerd.

De behandeling wordt aangevuld met oefeningen om een optimaal herstel te verkrijgen.

Vestibulaire training (bppv)

Benigne Paroxysmale Positioneringsvertigo (bppv) is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheids- of evenwichtsklachten.  De term wordt gebruikt voor een draaierig of tollend gevoel (vertigo) dat optreedt na bepaalde hoofdbewegingen. 

Een patiënt met bppv klaagt van korte aanvallen van vertigo (maximaal ongeveer 30 seconden), eventueel gepaard met misselijkheid en/of braken uitgelokt door snelle plotse hoofdbewegingen (omdraaien in bed, bukken, gaan neerliggen,...).

Deze klachten ontstaan door een stoornis in het evenwichtsorgaan en kunnen door een therapeut eenvoudig verholpen worden door het uitvoeren van het correcte manoeuvre.

Share by: